Barcelona: Operació de l’Audiència Nacional contra el moviment llibertari

desde: ladirecta

Fins al moment la policia ha detingut onze persones, algunes de les quals en cases particulars. Continuen els escorcolls. Segons fonts judicials, els Mossos tenen previst traslladar les persones detingudes a l’Audiencia Nacional de forma “molt ràpida”

———————————-

A un quart de sis del matí, un operatiu format 700 agents dels Mossos d’Esquadra s’ha mobilitzat per dur a terme una operació contra el moviment llibertari. Complint ordres de l’Audiència Nacional espanyola, en un operatiu ordenat pel seu jutge Javier Gómez Bermñudez, els agents han assaltat la Kasa de la Muntanya, històrica casa okupada de Barcelona que enguany compleix 25 anys d’activitat. Els Mossos han rebentat l’accés principal de la casa per poder accedir-hi i, en aquell moment, un helicòpter de la policia s’ha situat a sobre de l’edifici il·luminant-lo amb un potent focus. Els Mossos han arrencat un arbre i un pivot del carrer per poder accedir-hi.

Segons ha pogut saber la Directa, una vintena d’habitants de la casa han estat a temps de reunir-se al gimnàs per romandre a l’expectativa. En el moment de la irrupció policial, a l’edifici hi havia dos infants de cinc i sis anys. Els Mossos han separat les menors juntament amb el seu pare a la planta baixa, alhora que han pres dues persones de la vintena restant com a testimonis de l’escorcoll. Els agents han inspeccionat tota la casa i han requisat els telèfons mòbils, ordinadors portàtils i tots els aparells informàtics que trobaven al seu pas.

En el marc de l’operació, i segons han informat a la Directa les persones afectades, una desena de Mossos ha entrat al domicili particular d’un matrimoni de jubilats, tot esbotzant-ne la porta a les cinc del matí. Els agents han demanat “disculpes” per l’error i assegurat a la parella que, una vegada aquesta hagi avançat el pagament de la reparació, el cos públic els retornaria l’import. Preguntades per aquest periòdic, a la sala de premsa del cos policial no han volgut fer declaracions al respecte.

A més a més, els agents han confiscat tot tipus de documentació, així com nombroses eines del taller elèctric de la casa. També han revisat al detall les joguines de la mainada. A hores d’ara, els agents han permés abandonar l’edifici a dos adults i dues criatures, però la resta de persones que es trobaven dormint a l’interior de la casa abans de la irrupció policial, segueixen al seu interior. De moment, els agents han registrat només cinc habitacions de les múltiples que té la Kasa de la Muntanya, fet que fa pensar que el registre es perllongarà durant més hores.

Una desena de furgones de la BRIMO a l’exterior de la Kasa de la Muntanya / Mayu

 

Alhora, una cinquantena de persones ha tallat durant mitja hora la Travessera de Dalt de Barcelona, en una acció espontània i solidària amb la casa okupada, fins que agents antiavalots els han dispersat pocs minuts després de les vuit del matí. Posteriorment, el grup solidari s’ha desplaçat fins a la plaça Lesseps on han fet una crida a concentrar-se. Des de l’exterior de la casa, situada al barri de la Salut del districte de Gràcia, s’han escoltat diversos petards i es podien veure enmig de la foscor llums de diverses llanternes dins de l’edifici.

 

L’operatiu policial el formen agents de la Divisió d’Informació dels Mossos d’Esquadra, acompanyats d’un gran nombre d’efectius de la Brigada Mòbil que, entre altres tasques, conformen un perímetre a tota la zona que impedeix acostar-se a la casa. Els antiavalots duen escopetes de projectils de Foam i identifiquen a la premsa que s’apropa a cobrir la notícia. Diverses veïnes informen del gran dispositiu policial que hi ha desplegat: almenys quinze furgonetes al carrer Larrard i deu a Sant Josep de la Muntanya. A més a més a un parell de punts de la Vila Gràcia, concretament al carrer Sant Salvador i Ros de Olano, hi hauria més agents.
Operació ordenada per l’Audiència Nacional

Fins al moment la Directa ha pogut confirmar onze detencions en catorze registres, tretze a Catalunya i un a Madrid. Una de les detencions ha estat efectuada a un parc de bombers de la ciutat de Barcelona per agents de paisà encaputxats. Els policies s’han endut emmanillat el bomber fins al seu domicili al barri de Sant Andreu per registrar l’immoble. La darrera detenció s’hauria efectuat a un domicili proper a la Plaça del Sol de la Vila de Gràcia, on els Mossos estan duent a terme un altre registre. A més del de Kasa de la Muntanya, s’han confirmat diversos escorcolls més: al barri de Sant Andreu els Mossos d’Esquadra han registrat l’Ateneu Llibertari, i al Poble Sec han fet el mateix a l’Ateneu Anarquista. També s’ha pogut confirmar l’escorcoll d’un domicili situat al carrer Vilafranca de Gràcia, dos a Nou Barris i, com a mínim, dos més a Sant Andreu.

Escorcoll en un pis del carrer Gran de Sant Andreu / Rako

 

Interior de l’Ateneu Llibertari El Palomar després de l’escorcoll / Rako

L’àrea de comunicació dels Mossos d’Esquadra ha fet pública una nota de premsa on atribueix l’assalt a Kasa de la Muntanya a un gran operatiu policial, en el marc del “cas Pandora”. En la missiva, els Mossos afirmen que és l’Audiència Nacional la que ha ordenat l’operatiu, que continua en marxa i que s’està duent a terme a diverses poblacions de Catalunya i la Madrid. Segons el text, el seu objectiu seria “desarticular una organització terrorista de caràcter anarquista, a la qual se li atribueixen diversos atemptats amb artefactes explosius”. Finalment, afirmen que ja s’haurien detingut diverses persones pel delicte de pertinença a una “organització criminal” amb “finalitat terrorista” de “caràcter anarquista”.
Segon assalt a la Kasa de la Muntanya
No és la primera vegada que un cos policial accedeix a l’interior de Kasa de la Muntanya. El 18 de juliol de l’any 2001, l’aleshores delegada del govern espanyol a Barcelona, Júlia Garcia Valdecasas, ordenava el desallotjament de l’edifici i enviava els antiavalots de la Policia Nacional espanyola a la casa okupada del barri de la Salut. Valdecasas ho va justificar al·legant que des de l’interior de l’immoble s’estaven produint agressions contra els agents que desallotjaven l’habitatge okupat de Can Nyoki, situada just enfront de Kasa de la Muntanya. Aquella operació va acabar en no res: el jutjat de guàrdia de Barcelona va ordenar la retirada dels agents considerant que es tractava d’un desallotjament il·legal. Posteriorment, el jutge de guàrdia va incoar un expedient contra el cap dels antiavalots de Barcelona, Silverio Blanco, acusant-lo de desallotjament il·legal i robatori. La causa finalment va quedar arxivada.

This entry was posted in Catalá, Noticia, Registro, Repressión and tagged , , , , . Bookmark the permalink.