Barcelona: Lluites Anti-Autoritàries per la Llibertat Sexual i de Gènere 21-24 abril 2016

jornades

Els propers 21, 22, 23 i 24 d’abril del 2016 es celebren a Barcelona unes jornades sobre “Lluites Anti-Autoritàries per la Llibertat Sexual i de Gènere“. Un espai de debat i diàleg entre les lluites per la llibertat sexual i de gènere, les lluites feministes i les lluites anarquistes.

PROGRAMA

TRÍPTIC

lluitesllibertatsexualigenere  @ gmail . com

Presentació jornades

Les Jornades “Lluites anti-autoritàries per la llibertat sexual i de gènere” volen ser un espai de debat i diàleg entorn alguns eixos claus que es troben en la intersecció entre les lluites per la llibertat sexual i de gènere, les lluites feministes i les lluites anarquistes.

Des de fa anys, una pila de tensions agiten els moviments per l’alliberament sexual i de gènere de Barcelona: la normativització de les polítiques de diversitat sexual i de gènere; la crisi de l’acrònim LGTB en els moviments socials; la instauració d’un capitalisme gai; les polítiques institucionals gay-friendly que deixen entreveure un pinkwashing amable; l’emergència de noves identitats de gènere i de sexualitats no-normatives i/o polisexuals; la necessitat d’una perspectiva feminista en les lluites trans, i la construcció d’aliances entre lesbianes i trans; la quasi-desaparició del discurs marica-feminista; el repte d’articular la no mixitat en un context que vol trencar amb el binarisme de gènere; la irrupció de la crítica antiracista i decolonial al moviment LGTB; l’articulació de moviments contra la islamofòbia en el marc de les lluites per l’alliberament sexual i de gènere; el sorgiment de moviments polititzats de col·lectius històricament alteritzats i estigmatitzats (com, per exemple, el de les treballadores del sexe); etc.

Alhora, dins els moviments anarquistes de la ciutat, ja fa temps que algunes persones donem voltes a la qüestió de la superació del subjecte polític únic en les lluites anti-autoritàries, malgrat que en ocasions ens resistim a acceptar-la i/o a practicar-la. Aquesta resistència ha generat moltes altres tensions en un context en el qual semblen difícils les aliances amb les lluites feministes i les lluites per la llibertat sexual i de gènere. Aquesta dificultat és  especialment problemàtica dins l’actual situació social d’alta repressió: una repressió que no s’adreça solament al moviment anarquista, sinó també a l’experiència quotidiana i política d’aquelles que vivim desafiant, per múltiples causes, els patrons d’existència normativa.

L’eix de divergència de gènere i sexualitat ens serveix com a punt de partida per a reflexionar respecte a la ruptura del subjecte polític clàssic de les lluites anarquistes, freqüentment pensat en masculí i heterosexual (malgrat que la presència de dones i lesbianes hagi estat -i és- amplíssima en molts casos). Tot i així, pensem necessària la recuperació de l’herència llibertària en les lluites per a la llibertat sexual i de gènere: aquest llegat és especialment valuós en un context en què el capitalisme i els sistemes de control social tendeixen a instrumentalitzar els drets civils d’alguns col·lectius per a limitar la llibertat, la dissidència i l’alteritat.

Però no oblidem que més enllà de l’anarquisme, la ciutat de Barcelona és l’escenari de moltes altres lluites autònomes que tenen com a objectiu el desmantellament del sistema sexe-gènere i heteropatriarcal des de perspectives anticapitalistes i anti-autoritàries. Per això hem volgut generar un espai de trobada per posar en comú les estratègies i els reptes que compartim, així como els punts de dissensió. Aquesta aposta de treball conjunt entre militàncies de cultures polítiques diferents s’ha posat en pràctica durant l’organització de la jornada, que ha implicat la col·laboració del projecte Cultura Trans i el Local Anarquista Pandora.

Es tracta, doncs, de teixir xarxes de suport mutu, repensant el concepte de solidaritat i repressió. Es tracta d’afavorir l’intercanvi solidari per a crear un antagonisme llibertari més ampli i organitzat que pugui respondre a la repressió que pretén atomitzar les formes de dissidència. Es tracta de generar un debat que ens allunyi de reproduir les lògiques dels models generadors de violències, així com les lògiques legalistes i estatistes. Es tracta de no oblidar les complexitats i la supervivència de totes.

Es vol reflexionar críticament sobre l’herència anarquista entorn a les lluites per la llibertat de gènere i sexualitat, i posar en comú la influència de les lluites feministes, antiracistes, sindicalistes… Es vol abordar conjuntament diferents eixos d’opressió, discutir sobre la construcció d’un subjecte polític no exclusiu ni excloent, i començar a assenyalar sense pietat (sense oblidar-nos-en cap) als que volen escriure els guions de les nostres vides. En definitiva, es vol dirigir la nostra ràbia i la nostra saviesa contra els qui ens roben la llibertat.

Us esperem amb les ungles esmolades, les llengües viperines i els caps desperts per a continuar construint juntes els nous mons que portem als nostres cors.

Local Anarquista Pandora

Cultura Trans

This entry was posted in Antisexismo, Catalá, Charla, Eventos, Taller. Bookmark the permalink.