[Detenidxs-27F] L’error dels Mossos en el cas de la furgoneta entela la teoria del grup criminal d’anarquistes [CAT]

fuente: https://www.totbarcelona.cat/societat/lerror-dels-mossos-en-el-cas-de-la-furgoneta-entela-la-teoria-del-grup-criminal-danarquistes-122730/

Els advocats dels 8 acusats de liderar els aldarulls i la crema del vehicle policial denuncien incongruències i mancances en els atestats policials

La demostració als jutjats de les teories policials atribuïdes a grups anarquistes torna a ser la pedra a la sabata dels Mossos d’Esquadra. Aquest dimecres, la principal acusada de l’incendi d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana durant les protestes per Pablo Hasél ha quedat en llibertat després que es comprovés que la policia catalana es va equivocar. Una prova pericial antropomètrica ha conclòs que la dona detinguda i la protagonista del vídeo que mostra algú ruixant el vehicle policial no són la mateixa persona. Els agents es van confondre i, com a conseqüència, aquesta dona italiana de 35 anys ha passat 19 dies en presó preventiva. Una mesura que ha compartit amb els altres 7 detinguts, tots ells acusats de formar part d’un grup criminal.

Aquests altres 7 manifestants segueixen a la garjola. Ara bé, després de les novetats del cas, els seus advocats veuen reforçada la seva postura i demanen que els alliberin. Al cap i a la fi, l’errada dels Mossos ha entelat una investigació policial que ja naixia amb poques proves concloents i ha donat ales a la defensa dels acusats.

La sensació entre diversos lletrats implicats en el cas és que, una vegada ha quedat en llibertat la que havia de ser la protagonista de la prova principal, seria poc comprensible que la jutgessa mantingui els altres investigats a la presó. El relat policial inclou fins i tot temptativa d’homicidi. Els fets que els atribueixen de manera particular a ells 7 són menys greus i les proves són menys clares, remarquen. Així, la conclusió general és que l’alliberament de la principal acusada posa en entredit l’atestat dels Mossos, que alhora és la base de la decisió de la jutgessa de seguir privant de llibertat els acusats.

El pes de l’acusació de grup criminal

“Des del principi vam explicar que hi ha molta literatura en la versió policial. I el problema és que el relat fantasiós sobre el grup anarquista criminal no se sustenta en fets concrets, ni tan sols en indicis“, denuncia l’advocat d’un dels acusats, Eduardo Cáliz. El lletrat insisteix que les acusacions dels Mossos sobre el cas no aporten cap evidència que existeixi aquest suposat entramat criminal. Així i tot, des de l’inici, la policia ha defensat el vincle entre les 8 persones que van quedar detingudes la nit del 27 de febrer.

De fet, en un comunicat oficial, el cos va remarcar que s’havia desarticulat un grup organitzat que va “liderar els actes vandàlics més greus succeïts” durant aquella jornada de protestes. A més, s’hi remarcava que “tots ells van actuar de manera conjunta en la crema de la furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona”. I també els acusava d’estar darrere dels danys a entitats bancàries, botigues i mobiliari urbà. La clau, però, és el fet de considerar-los un grup criminal. Això facilita que en el procés judicial no es busqui condemnar un únic responsable de l’incendi de la furgoneta, o de la vandalització d’un caixer, i que els càrrecs és divideixin. Ben al contrari. En considerar-los un grup organitzat, s’atribueix el gruix dels delictes a tots els presumptes integrants de la banda. Així, entre les conductes delictives que els imputen hi ha la temptativa d’homicidi, l’atemptat contra l’autoritat, els desordres públics, els danys i la reunió il·lícita.

Les defenses dels acusats, però, veuen surrealista que es vulgui demostrar això amb la informació que ara mateix hi ha sobre la taula. “No hi ha organigrama. No hi ha fotos ni vídeos de cap actuació conjunta. No hi ha el detall de l’actuació de cadascun dels membres d’aquest suposat grup. No hi ha cap comunicació en el transcurs dels fets. I de l’única persona que se suposa que tenien alguna imatge, ara s’ha demostrat que és errònia”, denuncia l’advocat d’un dels acusats, Eduardo Cáliz. En el seu cas, de fet, assegura que està defensant una persona a la qual no se li arriba a assenyalar cap conducta concreta. Tanmateix, va ser enxampat com a part del grup.

En aquest sentit, és especialment rellevant el cas de l’altre presumpte implicat en l’incendi de la furgoneta de la Guàrdia Urbana. La policia catalana apunta a un dels arrestats com a part activa en la crema del vehicle. Ara bé, sense imatges que ho deixin clar i amb un atestat dels Mossos difús, la seva defensa al·lega que l’acusat és víctima d’una nova confusió policial, ha pogut saber aquest diari. Així, mentre la principal sospitosa de la crema del vehicle ha quedat exonerada per una prova científica, la resta d’implicats en el polèmic cas tampoc no sembla que estiguin clars.

Entre el fet que els vincula com a grup hi ha també la menció policial al fet de compartir tots el mateix model d’encenedor. Tanmateix, els lletrats responen amb una dada que ho explicaria. L’encenedor no tindria res d’extraordinari perquè és el que se’ls ven “en pack” quan compren el tabac de cargolar de la marca Horizon —especialment barat— i el paper de fumar.

Una confusió salvada per les imatges

Per tot plegat, tant Cáliz com l’advocat de la dona alliberada avui, José Manuel del Río, es posen les mans al cap davant l’aplicació d’unes mesures tan restrictives com l’empresonament preventiu que contrasten amb la consistència de les proves aportades per la policia catalana. “En aquest cas ens hem salvat literalment perquè hi havia molt de document gràfic tant de l’acció a la furgoneta com de la detenció. Si no tinguéssim aquestes acreditacions visuals, estic segur que encara hi hauria una innocent a la presó“, sentencia el lletrat que ha convençut la jutgessa perquè accedís a alliberar la seva clienta.

Per fer-ho ha estat crucial la prova antropomètrica que va encarregar. Aquesta pericial estudia la forma del cos, compara les mesures de l’acusada i la protagonista de les imatges, constata les diferències físiques entre l’una i l’altra –com uns tatuatges, en aquest cas– i resol sense matisos que la identificació que van fer els Mossos és errònia. A aquestes alçades, de fet, fins i tot la policia catalana té coll avall que la investigada no era la persona que surt al famós vídeo. “La prova era tan clara que fins i tot el ministeri fiscal s’adhereix a la meva petició de llibertat”, afegeix Del Río.

Finalment, però, a l’auto dictat pel jutjat d’instrucció número 2 de Barcelona al qual ha tingut accés aquest diari es deixa clar, d’una manera especialment escarida, la influència de les proves aportades per l’advocat en la llibertat de la dona: “Revisada la documentació presentada per la defensa de la investigada, procedeix deixar sense efecte l’auto de presó“. Tanmateix, li retira el passaport i l’obliga a presentar-se als jutjats cada dues setmanes.

Els Mossos, mentrestant, eviten fer cap posicionament públic davant un procés judicialitzat que, a més, encara compta amb una investigació oberta. Mentrestant, els advocats dels 7 empresonats esperen que l’Audiència de Barcelona els convoqui aviat per a la vista de les apel·lacions que van presentar. I alhora, queden pendents de si la jutgessa que instrueix el cas pren cap nova decisió, ara que la validesa de les acusacions policials ha quedat empantanegada per un error garrafal. Sigui com sigui, un mes després dels fets que van engegar totes les alarmes, no hi ha un escenari clar sobre qui va causar l’incendi de la furgoneta de la Guàrdia Urbana. Tot al contrari: el principal episodi de violència dels aldarulls segueix sense esclarir.

This entry was posted in Catalá, Detenidxs-27F, Noticia. Bookmark the permalink.